Wie is Pieter? Ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat hij gereageerd heeft op mijn stukje over Paasgebruiken, de vorige week, met een vraag:
“Maar waarom eieren zoeken? Waarom geverfde eieren?”
Welnu, op die vraag kreeg ik een antwoord, toen we met Pasen in de kerk waren in Waldeck (Duitsland). Het was een zogenaamde Familiengottesdienst met Doopsbediening. Een preek hebben we niet gehoord, maar wel een verhaaltje voor de kinderen. De vrouwelijke predikant legde uit, waarom we met Pasen eieren zoeken. Ze vertelde, dat sinds mensenheugenis het ei de mensen had geboeid, omdat uit het ei een kuiken tevoorschijn kwam. Zo werd het ei symbool voor vruchtbaarheid en een nieuw begin. Precies wat Pasen ook betekent! Ik denk wel, dat het eieren zoeken in het voorjaar ouder is dan Pasen. Het zal wel een heidense vruchtbaarheidsrite geweest zijn, die in de Christelijke tijd met Pasen is overgenomen. Waarom ze geverfd worden? Ik denk, omdat het feestelijk staat. In het Waldeckerland hingen overal gekleurde eieren in struiken en aan deurknoppen. Heel gezellig en feestelijk! Dat waren natuurlijk geen echte eieren. Die kregen we wel ’s morgens op ons bord bij het ontbijt: in alle kleuren!
Die dominee vertelde de kinderen ook nog, dat een ei iets met eeuwigheid te maken heeft, omdat het geen begin en geen einde heeft. Je kunt je ook afvragen: wat was er eerder? De kip of het ei? Zo is het ei eigenlijk een groot mysterie, net als Pasen! En dan denk ik tenslotte aan het woord van Jezus: “Zoekt en gij zult vinden.” Eieren zoeken heeft alles te maken met die zoektocht! Zoals ook de mensen laten zien in het gelijkluidende programma van Klaas Drupsteen op de zondagavond. Wie zoekt, die vindt…
Misschien kan Pieter daar iets mee. En u ook!
Bedankt, hier heb ik wat aan gehad voor mijn werkstuk! 😆