Paasgebruiken

Mensen zoeken met Pasen eieren of ontsteken Paasvuren. Waar zou die gewoonte toch vandaan komen?

Mensen zoeken met Pasen eieren of ontsteken Paasvuren. Waar zou die gewoonte toch vandaan komen?

Als kleine kinderen hielden we ons met die dingen bezig. En dat is nog zo. Hoe leuk is het niet wanneer kinderen aan ’t zoeken gaan. Waar zouden ze nu toch liggen, die eieren? En hoe leuk is het, wanneer er lichten worden ontstoken? Bijvoorbeeld kaarsjes voor het raam of een houtvuurtje buiten in de tuin.

Maar waar komen die gewoonten toch vandaan? Dat heeft te maken met de oorsprong van Pasen. Wij denken met Pasen aan wat de Bijbel er over vertelt en hoe het in de kerken wordt gevierd. Maar Pasen heeft ook een heidense wortel. Het is ook een feest geweest bij de Germanen en de Romeinen, een feest van het licht en van het nieuwe leven. Het heidense geloof was een natuurgeloof. Daarin werden de goden en godinnen vereerd, die zorgden voor de groei en het nieuwe leven in de natuur. De zon speelde daarin een hoofdrol. Vandaar licht en vuur, wat we in vele vormen bij Pasen tegenkomen. Ook het gedoe met eieren heeft daarmee te maken. Het ei is dan symbool geworden van vruchtbaarheid en nieuw leven. Eieren zoeken, eierslaan, eitje tikken, eilopen, eidansen enz. Het zijn allemaal gebruiken, die bedoelen het leven en de vruchtbaarheid te bevorderen.

Dan hebben we ook nog het Paasbrood. Men heeft wel gedacht, dat dit teruggaat op een oud offerritueel. Bij het brengen van offers werd er flink gegeten. Misschien komt het broodjes eten na een begrafenis daar ook wel vandaan.

Wat is het toch gezellig om Pasen te vieren!

5 gedachten over “Paasgebruiken”

  1. een oud verhaal vertelt dat de haas lang geleden hoorde bij de vogels. het had vleugels en mooie lange staartveren.
    maar ook toen al deed het onzinnige dingen als het leegroven van nesten van andere vogels en het onderling verwisselen van hun eieren. Het werd daarvoor bestraft en verbannen tot gronddier. Omdat het toch wel berouw had van al zijn streken, mocht het één keer per jaar weer eieren leggen, eieren in alle kleuren van de regenboog. Maar omdat het geen echt nest meer heeft, legt het zijn eieren overal. ieder kind dat een paasei vindt heeft geluk gevonden.

  2. Ik ben het er niet mee eens dat Pasen ook heidense wortels had. Daar ging het om lentefeesten. De gebruiken bij die lentefeesten zijn bij de kerstening van het westen door de kerk met een christelijk tintje overgoten. De toenmalige kerk heeft daar handig op ingespeeld. Evenals bij kerst. Van het midwinterfeest is kerstmis gemaakt.

  3. Het zoeken van eiren stamt uit de tijd dat de Hereboeren nog het alleen zeggenschap had over alles wat hun bedrijf opbracht.
    Zij bepaalden wat er met de melk,kaas en eieren ging gebeuren met een uitzondering: met de Pasen waren de eieren voor de boerenknechten en meiden (vandaar ook eirereten). Ze moesten zelf wel de eieren zoeken en daar komt het eierzoeken vandaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *